تحلیل رسانه‌های غربی از اقدام اسرائیل/ ملاحظه تهران ـ تل‌آویو برای عبور از خط قرمزها

زمر نیوز | دقایقی بعد از حمله اسرائیل به ایران، رسانه های خارجی تحلیل ها و گمانه زنی های مختلفی را درباره این حمله مطرح کردند. آنها درباره جزئیات حمله اسرائیل به ایران چه گفتند و چه پیش بینی از واکنش ایران دارند؟

رسول سلیمی: اسرائیل در ساعات ابتدایی امروز شنبه حملاتی را به سوی ایران ترتیب داد که به گفته مقامات کشورمان بر تهران، ایلام و خوزستان تمرکز داشته است. همزمان رسانه های غربی به نقل از منابعی اسرائیل و امریکا خبرهای مرتبط با این حمله را منتشر کردند. در این میان برخی تحلیلگران از چگونگی واکنش ایران سخن گفتند و جزئیات بیشتری از حمله اسرائیل ارائه دادند.

به نوشته تایمز اسرائیل  «موج اول حملات که با رمز عملیاتی "روزهای توبه" نامیده شده، ظاهرا توانایی های پدافند هوایی ایران را هدف قرار داده و موج های بعدی به سایت های تولید پهپاد و موشک های بالستیک انجام شده است.»

به گفته یک مقام اسرائیلی به نقل از ان بی سی نیوز، اسرائیل تاسیسات هسته ای یا میادین نفتی ایران را هدف قرار نداده و بر اهداف نظامی تمرکز کرده است. این مقام گفته: «ما چیزهایی را هدف قرار می دهیم که ممکن است در گذشته ما را تهدید کرده باشند یا در آینده انجام دهند.»

چه آنکه حمله به ایران درست زمانی اتفاق افتاد که آنتونی بلینکن، وزیر امور خارجه ایالات متحده، پس از سفر به خاورمیانه، به اسرائیل هشدار داده بودند که واکنشی انجام دهد که درگیری در منطقه را تشدید نکند. کاخ سفید اندکی پس از شروع حمله نیز بیانیه ای منتشر کرد و آن را پاسخ به حمله موشکی بالستیک ایران به اسرائیل در اول اکتبر خواند. شان ساوت، سخنگوی شورای امنیت ملی کاخ سفید نیز گفت که «حملات هدفمند به اهداف نظامی» «تمرین دفاع از خود» بود.

بر اساس گزارشی که در ۱۴ اکتبر در واشنگتن منتشر شد، بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر اسرائیل، به جو بایدن، رئیس جمهور ایالات متحده، گفته بود که قصد دارد به سایت های نظامی ایران حمله کند و زیرساخت های هسته ای یا نفتی را هدف قرار ندهد. این در حالی است که پیشتر ایران رسما تهدید کرده بود که اگر امریکا از خاک یا حریم هوایی کشوری برای حمله به ایران استفاده کند، آنها را هدف قرار خواهد داد.

در همین حال، تحلیلگر تلگراف  هم اعتقاد دارد «مقیاس حملات تلافی جویانه اولیه اسرائیل مشخص نیست. اما می توان انتظار داشت که هر چه مخرب تر باشند، واکنش ایران سخت تر خواهد بود»

خبرنگار واشتنگتن پست  مستقر در اورشلیم نیز به نقل از یک فرد مطلع نوشت «هیچ گزارشی از مرگ یا زخمی شدن در دست نیست و مشخص نیست که این حملات چه خسارتی به اهدافی وارد کرده است که اسرائیل می گوید محدود به تجهیزات نظامی، از جمله کارخانه های موشکی و سایت های دفاع هوایی بوده است.»

مقامات اسرائیلی به خبرنگاران خارجی تاکید کرده بودند «این حملات به سایت های تولید نفت یا تحقیقات هسته ای ایران اصابت نخواهد کرد؛ اهدافی که به احتمال زیاد باعث تشدید وضعیت کنونی و قرارگرفتن در چرخه حمله و ضد حمله خواهد بود»

دبورا هاینز سردبیر دفاع و امنیت اسکای نیوز  هم معتقد است «اگر این حمله به اهداف صرفا نظامی محدود شود، بسته به مقیاس خسارت، می تواند فرصتی برای کاهش تنش در یک جنگ موشکی تلافی جویانه فراهم کند که می تواند منطقه را به درگیری نظامی تمام عیار بکشاند. اگر خسارت قابل توجه باشد، ایران احتمالا به تعهد خود برای تلافی عمل خواهد کرد. اگر ایران تصمیم بگیرد تعداد موشک های شلیک شده به سمت اسرائیل را کاهش دهد، این نیز سیگنالی از تمایل به کاهش تنش خواهد بود.»

شبکه سی بی اس  هم در گزارشی با اشاره به اطلاعیه ارتش اسرائیل گفته «حمله چند ساعته اسرائیل درست قبل از طلوع آفتاب در تهران به پایان رسید و ارتش اسرائیل گفت که این حمله «تأسیسات تولیدی مورد استفاده برای تولید موشک هایی را که ایران به سمت دولت اسرائیل شلیک کرد» هدف قرار داد. این اطلاعیه همچنین گفته که سایت های موشک های زمین به هوا و «قابلیت های هوایی بیشتر ایران» را هدف قرار داده است.»

این شبکه حمله به سوریه را هم تایید کرد و با استناد به گزارش خبرگزاری سانای سوریه اذعان کرد که «رگبار موشک ها از جهت جولان اشغالی سوریه و سرزمین های لبنانی برخی از مواضع نظامی در مناطق جنوبی و مرکزی» سوریه را در اوایل روز شنبه هدف قرار داد.» خبرنگاران خارجی معتقدند اسرائیل در ابتدا سایت های رصد رادار هوایی سوریه را قبل از حمله به ایران، هدف قرار داده است.


در همین راستا تحلیلگر روزنامه اسرائیلی جروزالم پست  نوشت که «اقدام تلافی جویانه اسرائیل. این پیام را به ایران می فرستد که به حملات مستقیم پاسخ خواهد داده خواهد شد. وادار کردن اسرائیلی ها به رفتن به پناهگاه ها متاثر از موشک های بالستیک ایران، پاسخ خواهد داشت.» او تلاش پزشکیان برای برقراری ارتباط با اعراب در اجلاس بریکس را نگران کننده خواند و نوشت «رئیس جمهور ایران به تازگی در کنفرانس بریکس در روسیه در کنار رهبر روسیه و رهبران و نمایندگان حدود بیست کشور حضور داشته است. ایران برای تشویق احساسات ضد اسرائیلی در میان کشورهای غیر غربی که در آن حضور داشتند، کار می کرد.»

در یک جمع بندی آنچه تحلیلگران خارجی بر آن تاکید دارند، تمرکز ایران و اسرائیل بر خطوط قرمزی است که هنوز از آن عبور نشده است. هدف قرار نگرفتن غیرنظامیان و تاکید بر هدف قرار دادن مراکز نظامی و نه تاسیسات زیربنایی خطوط قرمزی نانوشته اما عملی شده از سوی طرفین در تبادل حملات اخیر بوده است. چه آنکه واشتنگتن پست هم به نقل از یک مقام اسرائیلی نوشت «هدف از حمله اسرائیل تنها این بود که به ایران برساند که اسرائیل توانایی حمله به اهدافی را در داخل کشور دارد»

این در حالی است که جو بارنز خبرنگار تلگراف در بروکسل  نوشت «اگر پاسخ نهایی ایران بیشتر از ۱۸۱ موشک بالستیک شلیک شده به اسرائیل در اول اکتبر باشد، شاید این واضح ترین نشانه باشد که ما به سمت یک جنگ تمام عیار پیش می رویم» بنابراین نحوه پاسخ ایران و مهمتر از آن نحوه اطلاع رسانی اخبار حمله اسرائیل به ایران از اهمیت فوق العاده ای در ارزیابی واکنش احتمالی ایران خواهد داشت.

 

به اشتراک گذاری این مطلب!

کمک به حزب‌الله را در همه ابعاد تا پیروزی نهایی ادامه می‌دهیم

تلاوت این سوره فحشا و انحرافات اخلاقی را از خانواده ها بیرون می کند

0 دیدگاه

    ارسال دیدگاه